środa, 30 października 2013

Pierś kurczaka - surowa czy gotowa?



Pierwsze na mojej stronie porównanie i konfrontacja produktów. Teoretycznie produkty nie z tej samej póki - pierś kurczaka surowa i pierś kurczaka wędzona. Jednak przyjmy się im bliżej.

Nazwa: Filet z kurczaka (surowy)
Cena: 13,99 zł/ kg
Producent: Drosed
Miejsce zakupu: Biedronka

Nazwa: Filet wędzony z kurczaka
Cena: 24,90 zł/ kg
Producent: Drobex
Miejsce zakupu: Biedronka

Jestem zwolennikiem kupowania piersi surowej i przyrządzania jej na swój sposób.
Po pierwsze sami wiemy czym doprawiamy i jak nasze danie. Musimy pamiętać o przyprawach naturalnych bez glutaminianu sodu! Sami decydujemy czy chcemy pikantną, łagodną czy nawet bez soli. A jak spojrzymy na skład wędzonej piersi to ........ (miejsce do przemyśleń dla czytelnika). Cytryniany, azotany, hydrolizaty !!!!!!

Fakt minusem jest czas który musimy poświecić na gotowanie, ale czasami warto się w ten sposób odstresować. Ale zwróćmy uwagę Drobex też nie wędzi nam piersi za darmo, różnica między surową, a wędzoną około 10 zł.  No i sami decydujemy co jemy i jak to smakuje.
Jeszcze jedna zwróćmy uwagę na rozmiar piersi wędzonej oraz surowej. Jak ugorujemy surową to zimniejszy swoje rozmiary. A jak uwędzimy nie? Już wiesz po co te całe cytryniany, azotany, hydrolizaty.


Ocena filet surowy 9/10

Ocena filet wędzony 5/10

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy blog, dziękuję ;) Co do piersi z kurczaka - to zdecydowanie zgodzę się z tym, że o wiele lepiej jest wybrać surową i przyrządzić ją w domku w wybrany przez siebie sposób :) Bynajmniej będzie o wiele zdrowiej, bez glutaminianu, stabilizatorów i Bóg wie, czego jeszcze. Ja uwielbiam zapiekaną (w folii) w naturalnych przyprawach, bez soli lub gotowaną na parze czy w warzywach ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń